Kära brudpar...

Bröllop

NI HAR BESTÄMT ER FÖR VARANDRA, det är ni två som ska vandra genom livet, sida vid sida. Den stora dagen kan firas på många olika sätt, till exempel hemma i trädgården eller på en flott restaurang. Oavsett var det sker ska ni på ett eller annat sätt inta en festmiddag. Många bestämmer sig för att ta hjälp med detta av oss i restaurangens värld, det tackar vi er för.


JAG STRYKER SKJORTAN EXTRA NOGA DENNA DAG.


Bröllopsmagasinens otaliga checklistor, tapetserade på kylskåpet, stressar er. Räcker verkligen vinet till maten, och ser alla gästerna brudparet vid bordet? Lugn, bara lugn, vi finns där för att vägleda er. Visserligen är inte alla av oss i restaurangbranchen gifta, men ska man räkna antalet genomförda bröllopsmiddagar kan vi snart fira silverbröllop.


Ni har självklart rätt att ställa krav under livets största dag, men ibland är det svårt att göra fyrkantiga bord runda och ta bort matsalens malplacerade pelare.
Korten skall tryckas och listan med gäster ska noga ses igenom. "Måste vi verkligen bjuda din avlägsna släkting Rune" suckas det från motsatta sida av köksbordet när ni summerar notan. Den ekonomiska aspekten tar för en stund udden av glädjens dag.


Er meny planeras i samråd med vår köksmästare och vi försöker, i den mån det går, att uppfylla era önskningar. Alla råvaror har sin speciella charm, och vid livets stora dag vill vi inte kompromissa med kvalitén.


Dagen D börjar närma sig och väderleksrapporten kontrolleras dag för dag. Tyvärr är inte vädergudarna påverkbara.


Era gästerhar vid det här laget runtom i stugorna börjat snickra på allt ifrån oförargliga sånger till avslöjande presentationer om ert forna liv. Till er som nu tänker "det kanske inte blir några spex", glöm den tanken direkt.


Middagen kommer att bli full av upptåg och den blir också lång, ibland kanske till och med lite för lång. Det är här vi behöver er hjälp. Ni är kvällens viktigaste gäster för oss och vi behöver en värd -en toastmaster- att luta oss mot. En riktig general. Tänk igenom er vänkrets, visst finns där en självklar person som redan i tidig ålder var ordningsman i skolan och kanske dessutom har talets gåva?


Perfekt, den vill vi ha! Detta är personen vi diskuterar middagens tidtabell med. En bröllopsmiddag är nämligen lite som SJ: minutstyrd, men med risk för försening.


Det finns två väldigt viktiga ögonblick under bröllopsdagen. Den första är vid löftesväxlingen i kyrkan. Er lycka är total, församlingen andas ut och tårarna torkas. Den andra händelsen är hos oss, när varmrätten ska >>gå ut<< från köket.

Tystnaden sänker sig över köket och temperaturen stiger märkbart. Hovmästaren har beställt fram huvudrätten och koncentrationen är total. Tallrikarna placeras ut och varmrättens olika delar tar form. Samtidigt avtar sorlet från matsalen och hovmästaren kommer åter in i köket.


Denna gång rusandes, med budskapet att ett tal just har påbörjats av den lätt överförfriskade släktingen Rune, totalt oanonnserat hos toastmastern. Köksmästaren blir svart i ögonen och tittar på de heta tallrikarna, funderar i två sekunder. Beordar serveringspersonalen, eller kamelerna, som vi ofta kallas i branschen, att trots nämnda tal ska varmrätten lämna köket på utsatt tid. Hovmästaren försöker ta ton, men i köket finns det bara en general. Det är en svår avvägning, men i dessa ögonblick har maten alltid förtur. Rune himlar något med ögonen för att visa sin irritation över serverandet av varmrätten, men de hungriga tonårskillarna på en flanken ser mer än nöjda ut.


Ett gott råd till er som vill försöka överraska alla är att inte göra det vid de tillfällen då ni med säkerhet vet att det bara är minuter kvar till att varmrätten ska serveras.


När middagen är över spanp class="thick">börjar festen på riktigt. Församlingen börjar slappna av, och brudgummens gamla lumparkompissom blev din bordskavaljer visar sig vara riktigt rolig eller är det vinet som sjunger sin sång?


Fördela era pratglada vänner jämt i sällskapet, de behövs under första halvlek. Planera dagen noga, men glöm inte att ge utrymme för spontanitet. Ha också med i beräkningarna att den tid det tar för 30 damer som ska pudra näsan innan det är dags att gå till bords, är mycket längre än ni ens kunnat drömma om (speciellt om det bara finns två toaletter).


Beordra också eventuella syskon att korrekturläsa och skära ner föräldrarnas tal; de kan, som ni säkert vet, bli lite väl långa en dag som den här.


Njut av er stora dag och oroa er inte i onödan för alla detaljer. Det finns många volontärer bland gästerna, alla med viljan att styra upp oförusedda händelser under er stora dag. För vem vill inte bli ihågkommen som personen som räddade festen...?